Özel Güneş Koleji ve İGEDER (İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği) işbirliği ile Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan alanında uzman öğretmenler ‘Erzurum Eğitim Zirvesi’nde’ buluştu. Eğitimde Erzurum’un Türkiye markası Özel Güneş Koleji geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen ‘Eğitim Zirvesi’ ile sosyal ve kültürel etkinlik kapsamında bir ilke imza atarak yine adından söz ettirdi.
Güneş Koleji Yıldızkent Kampüsü’nde gerçekleştirilen program alanında uzman isimlerin ilham verici sunumları ve atölye çalışmalarıyla öğretmenlerin hafızalarında uzun süre unutulmayacak izler bıraktı.
Erzurum’da ilk defa gerçekleştirilen zirve ; Özel Güneş Koleji Genel Müdürü Musa Sönmez’in açılış konuşmasıyla başladı. Eğitimci yazar İdris Topçuoğlu’nun “Her Şey Bir Öğretmenle Başlar” temalı etkileyici sunumu, teknoloji koordinatörü Mahmut Sami Başarıcı’nın “Eğitimde Yapay Zeka ve Web 2.0 Araçları” konusunda eğitimde teknolojinin rolünü ve geleceğini detaylı anlatımı öğretmenlerin ufkunu açan ve onlara ilham veren bir etkinlik olarak büyük beğeni topladı.
Zirvenin ikinci etabında ise öğretmenler 7 farklı etkileşimli atölyede alanında uzman meslektaşlarından yenilikçi fikirler edindikleri, farklı eğitim yöntem ve tekniklerini deneyimleme fırsatı buldukları bir gün geçirdiler.
İGEDER Başkanı Eğitimci ve yazar İdris Topçuoğlu, etkileyici anlatımıyla “Her Şey Bir Öğretmenle Başlar” başlığıyla yaptığı sununda eğitimin ve eğitimciliğin gücünü ele aldı.
Dünyada ve ülkemizde eğitime ömrünü adamış isimlerin hayatlarından kesitler aktaran İdris Topçuoğlu, öğretmenlere yaşanmış birçok başarı hikâyesine değindi.
Topçuoğlu; Celal Gör, Mahir İz, Nurettin Topçu , İbn-i Sina, Aziz Sancar, Selçuk Bayraktar, Yesarizade Mustafa İzzet , Şeyhülislam Veliyüddin Efendi gibi ünlü Türk şahsiyetlerin yanı sıra Montaigne, Nelson Mandela, Steve Cupertino, Albert Camus, Cyrus Hamlin ve Maria Montessori gibi dünyaca ünlü isimlerin başarıya giden yoldaki serüvenlerinden de bahsetti..
EFSANE ÖĞRETMENLER
İdris Topçuoğlu salonda bulunan geleceğin mimarı meslektaşlarına hitaben yaptığı konuşmada bulundukları dönemde ve günümüzde kariyerlerinde ün sahibi sayısız talebeler yetiştiren ülkemizin Milli Maarif’ine büyük katlıları olan Mahir İz, Nurettin Topçu ve Celalettin Ökten gibi efsane öğretmenlerin eğitime ve eğitimciye verdiği önemi şu örneklerle anlattı.
EĞİTİMDE ÖĞRETMENİN GÜCÜ!…
Eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın ‘dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir’ sözünü hatırlatan Topçuoğlu eğitimde öğretmenin öğrencisine etkisini yıllar önce dinlediği bir programa atıfta bulunarak izah etti.
2016 yılında Cumhurbaşkanımızın bir konuşmasını dinliyorum. Salonda on bin kişi var imam hatip öğrencilerine konuşuyor. Diyor ki ben İstanbul İmam Hatip’te okuduğum yıllarda 15 günde bir Mahir İz hocamın sohbetlerine giderdim.
Heyecanımı, gayretimi, çabamı onun sohbetlerinde anlattıklarına borçluyum. Bakın aradan kırk küsur yıl geçiyor. Bir ülkenin cumhurbaşkanının atıf yaptığı bir öğretmeni görüyor musunuz? Bunu bir öğretmenin günücü belirtmek için anlatıyorum siyasi bir mesaj için değil.
“40 yıl öğretmenlik yaptım, mabede nasıl girdimse sınıfa da öyle abdestli girdim” diyen Türk düşünce tarihinin önemli şahsiyetlerinden baba tarafından Erzurumlu hemşerimiz olan yazar, akademisyen, fikir adamı Nurettin Topçu’nun Türkiye‘deki imam hatip okullarının kurucusu Mahmut Celalettin Ökten ile ilgili anlattığı ibret verici hatırası ise adeta öğretmenler için bir ders niteliğindeydi.
Merhum Celalettin Hocayı, 70 yaşına gelmiş haliyle okulda temizlik yaparken gören Nurettin Topçu:
‘’Hocam bu genç işidir. Bırak öğrenciler yapsın’’ der. Hoca tatlı bir tebessümle:
‘’Gençler yaptıkları işlerle şahsiyetleri arasında irtibat kurarlar, yarın tuvalet temizleyip okudum’ diyerek kompleks sahibi olurlar. Onları gürbüz bir fidan gibi yetiştirmek bizim vazifemizdir’’
“Talebeler gözümüzün nuru, dinimizin yarınki hadimleri. Onların izzet-i nefsini kıramam! Haysiyet duygularını zedeleyemem! İnkisar-ı hayale uğratamam! Halet-i rûhiyelerini altüst edemem! Çünkü talebelerime bu yaşta, bu çağda böyle bir iş yaptırırsam onların izzet-i nefsiyle oynamış olur, cemiyete ve insanlara karşı küskün ve kırgın yetişmelerine sebebiyet vermiş olurum.
Bunu yapamam! Esasen bu gibi işler insan tabiatına giran gelir. Kendi nefsimin hoşlanmadığı bu işi talebelerime yaptıramazdım. Nihayet iş başa düştü. Bu sebeple mektebin helâlarını ve musluklarını günlerce bu mektebin müdürü olan bu fakir temizlemiştir ”der.
Evet kıymetli meslektaşlarım 1950’lerde atılan o tohum, Celalettin Hocanın, onun gibi nice değerli şahsiyetin fedakarlıkları neticesinde bugün ulu bir çınara dönüştü..
‘ HER ŞEY BİR ÖĞRETMENLE BAŞLAR’ ANLAYIŞIYLA DÜNYA MARKASI OLDULAR!
Robert Kololeji Kurucusu Cyrus Hamlin ve Montessori Okullarının kurucusu Maria Montessori’nin başarılarından da bahseden Topçuoğlu; O insanlar ‘ Her şey bir öğretmenle başlar’ anlayışıyla hareketle çalışmalarına başladılar. Öğretmen ve öğrencilerine değer verdiler. Bu gücün farkına varak eğitime yatırım yaptılar. Ve günü geldiğinde büyük bir dönüşüm elde edeceklerine inandılar.
Neticede bugünlere başarılarını taşıdılar. Herkesin rol model aldığı dünyanın en prestijli özel okulları oldular dedi.
‘TALEBE EVLATTAN EVLADIR’ DİYEN ÖĞRETMENLER UNUTULMAZLAR!
Öğrencilerine değer veren onları kendi öz evladından öncelikli geldiğine inanan öğretmenlerin yıllar geçse de unutulmayacağını vurgulayan İdris Topçuoğlu; ‘Talebe evlattan evladır’ sözü çok iddialı bir söz bunu ben kendime de soruyorum bazen.
Benimde bir oğlum var acaba diyorum. Ama ‘Talebe evlattan evladır’ sözünün gerçekliği var. Bakın Celalettin Ökten vefat ettiğinde yanında öğrencisi vardı. Son nefesini öğrencisinin kucağında verdi
. Nurettin Topçu vefat ettiğinde kabre öğrencisi koydu.Yine Mahir İz hastanede yatarken öğrencileri nöbet usulüyle refakatçi olarak hep yanındaydı. Benim sınıf öğretmenim Melek öğretmen vefat etti. Allah rahmet eylesin.
Öğretmenim vefat edene kadar benim whatsap durumlarıma yorum yazmış beni motive etmiştir. Benim imzam Melek öğretmenimin imzasının taklidi, benim disiplinim, çalışkanlığım, hayatta güzel neyim varsa iş yapma noktasında bunların büyük bir çoğunluğunun tohumunu atan sınıf öğretmenimdir.
Şöyle bir baksak Melek öğretmenim vefat etti. Biliyorsunuz üç şeyde amel defteri kapanmıyor.
Sadakayı cariye, hizmetler ve ilim öğretenlerin. Ona amel defterinden en çok kimden gidiyordur? Ben onun öğrencisiyim ben mi onun amel defterini dolduruyorum, çocukları mı? Talebe evlattan evladır sözünün gerçekliği burada ortaya çıkıyor. Çünkü hayat gözlerinizi kapatınca bitmiyor.
Yeni bir hayata başlıyoruz. O yeni başladığımız hayata öğrencilerimiz çocuklarımızdan daha çok katkı sağlayabilir.
Kıymetli öğretmenlerim; Hiçbir emek, hiçbir adım boşa gitmez, ne yaparsanız yapın, bir baş okşama, bir güzel söz söyleme, birinin sırtını sıvazlama, biraz vakit geçirme, çay içme, derdini dinleme, sohbet etme, ufkunu açma, ideal verme muhakkak yerini bulur, hiç boşa gitmez.
Bunun somut örneğini Nobel ödülü alan Fransız filozof ve yazar Albert Camus ve Türk Bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yıllar sonra öğretmenlerine gösterdikleri vefalarını şu ifadelerle anlatılabilir..
2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Sancar’a Nobel yemeği davetinden önce kimleri görmek istediğini soruluyor. Sancar, Mardin Lisesi’nden Fransızca öğretmeni Melahat Şahinoğlu’nun adını verdi.
«Beni duygulandıran bir anısı vardı; lisede ablası ve eniştesiyle kalıyordu. Eniştesinin tayini çıkınca bana ‘Ayrılıyoruz’ demiş. Ben de ‘Aziz, sen gitme, gel bende kal’ demişim. Eniştesi gitmedi ve kaldılar. Bunu ölünceye kadar unutamayacağını söylüyor.
Albert Camus (1957) de aldığı Nobel ödülünden birkaç gün sonra öğretmenine mektup yazıyor ve şöyle diyor :
«Ancak haberi aldığımda ilk aklıma gelen, annemden sonra siz oldunuz. Siz olmasaydınız, benim gibi zavallı küçük bir çocuğa şefkatli elinizi uzatmasaydınız, beni eğitip bana örnek olmasaydınız bunların hiçbirisi olmazdı.
“EĞİTİMDE YAPAY ZEKA VE WEB 2.0 ARAÇLARI”
Salon programında sahne alan bir diğer eğitimcide alanında uzman teknoloji koordinatörü Mahmut Sami Başarıcı oldu..
Başarıcı “Eğitimde Yapay Zeka ve Web 2.0 Araçları” konusunda eğitimde teknolojinin rolünü ve geleceğini tüm detayla anlattı. Yapay zekânın veri alt yapısını aslında insanların kendilerinin oluşturduğunu vurgulayan Mahmut Sami Başarıcı bunu örnekleriyle katılımcılarla birlikte uygulayarak gösterdi.
Yapay zekânın gelişiminden ve bugün ki geldiği noktaya dikkat çeken Başarıcı, yapay zekanın insan hayatına kolaylık getirdiği fakat ona hâkim olunması gerektiğini ifade etti…
7 FARKLI ATÖLYEDE 7 FARKLI KONU…
Güneş Koleji Yıldızkent Kampüsü içerisinde öğretmenlere özel olarak hazırlanan 7 farklı atölyede 7 farklı konuda her biri birbirinden kıymetli alanında uzman eğitimcilerin gerçekleştirecekleri atölye çalışmalarıyla uygulamalı olarak bilgi aktarımı yapıldı.
Katılımcılar, iki oturum halinde düzenlenen atölyelerde farklı eğitim yöntem ve tekniklerini deneyimleme fırsatı buldular.
Atölyelerde yer alan başlıca konular:
Öğrenmeyi Görünür Kılmak (Yahya Furkan Konyalı)
Bilinçaltı Süreçlerle Öğrenci Motivasyonu (Bahattin Güneyin)
Liderlik ve Takım Yönetimi (Davut Türkkan)
Oyun ve Etkinliklerle Temel Dini Bilgiler Öğretimi (Hasan Basri Çiçek)
Sınıfta Öğretim Liderliği (Süleyman Tanrıverdi)
Oyun Temelli Eğitim Tasarımı (Niyazi Çağlar)
HEPİMİZİN HEDEFİ AYNI: “HAYIRLI NESİLLER YETİŞTİRMEK”
36 yıldır birçok alanda kırılması zor başarılara imza atarak şampiyonların okulu adıyla anılan akademik çalışmaların yanı sıra eğitimdeki gelişmeleri ve organizasyonları çok yakından takip eden okulumuz öğrencilerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerini ve öğretmenlerimizin mesleki birikimini önemsemektedir.
Bu bağlamda bugün düzenlediğimiz eğitim zirvesinde öğretmenlerimizi Türkiye’nin farklı illerinden gelen alanında uzman meslektaşlarımızla buluşturduk, diyen Özel Güneş Koleji Genel Müdürü Musa Sönmez; Şunun özellikle bilinmesini istiyoruz.
Devlet okullarımızla ve özel okullarımızla hepimiz aynı yükü tutup kaldırmanın, Türkiye’mize hizmet etmenin gayretindeyiz.
Hepimizin hedefi aynı: “Hayırlı nesiller yetiştirmek..”
Bu anlayışla Güneş Koleji ve İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz Eğitimin geleceğine yön veren konuları keşfetmek ve değerli konuşmacılarımızdan ilham alacağımız dolu dolu bir program hazırladık.
Başkanımız sayın İdris Topçuoğlu beye ve değerli hocalarımıza, ayrıca bu kış gününde eğitime katılan burada bulunan tüm kıymetli eğitimcilere ve Güneş Koleji’nin öğretmen ve idarecilerine teşekkür ediyorum.
Unutmayalım ki “Eğitime ödenen bedel eğitimsizliğin ödeteceği en küçük bir bedelle bile kıyaslanamaz.”
Erzurum Eğitim Zirvemizin eğitime büyük katkısı olmasını diliyor, ortak hedef ve başarı için, kurumlar arası diyalogu eğitimciler olarak güçlendirme adına başka buluşmalarda yine bir araya gelme umut ediyoruz, ifadelerini kullandı.
Program sonun da günün anlam ve önemine binaen eğitimci yazar İdris Topçuoğlu ve diğer misafirlere plaket takdim edilirken, katılımcı tüm öğretmenlere de sertifika verildi.